Liefde, tijd, dood – deel 2

In een eerder blog beschreef ik hoe mensen vage concepten concreet maken door ze te koppelen aan objecten, bijvoorbeeld: liefde – hart, depressie – donkere wolk, oplossing – sleutel. Maar dat is niet het hele verhaal. We maken concepten ook concreet door ze te koppelen aan personen. Vaak gebruiken we hiervoor fictieve personages zoals:

  • dood – man met de zeis
  • gerechtigheid – vrouwe Justitia
  • liefde – Cupido

Soms doen we het omgekeerde en vereenzelvigen we bestaande mensen met concepten, bijvoorbeeld:

  • hij is de vleesgeworden hebzucht
  • zij is vergeving in persoon
  • hij was het symbool van vrijheid

Bedrijven gebruiken deze techniek vaak in hun reclamecampagnes. Ze koppelen de waarde of betekenis van hun product aan een personage. Dior, bijvoorbeeld, gebruikt het archetype van de godin om hun parfum met ultieme vrouwelijkheid te verbinden. Het Michelin mannetje dat staat voor de stevigheid en betrouwbaarheid van autobanden. En herinner je je nog de reclames met de Marlboro Man die leefde in Marlboro country? Daarin werden sigaretten gekoppeld aan mannelijkheid en avontuur.

Grappig detail, ik ontmoette ooit op congres een van de acteurs die de Marlboro man speelde: een zachtaardige man die niet rookte!

In reclames worden vrij algemene concepten als comfort, vrijheid, avontuur, schoonheid en jeugdigheid gebruikt en gekoppeld aan een personage. Ook in hypnotherapie worden concepten soms gekoppeld aan een personage. Dan gaat het om individuele concepten (waarden, kwaliteiten) die voor de client belangrijk zijn. Je kunt hiervoor archetypische personages gebruiken als:

  • de held – moed en kracht
  • de oude wijze – morele of spirituele wijsheid
  • de nar – humor en speelsheid

Zo kun je de cliënt die moed nodig heeft indirecte suggesties geven als:

“Het is interessant om te ontdekken waar in jezelf moed schuilt en zo de held in jezelf wakker maken.”

Een nog indirectere vorm van suggestie is een metafoor waarin de hoofdpersoon uitdagingen aangaat en obstakels overwint en als held uit de bus komt. De cliënt kan zich dan onbewust identificeren met de hoofdpersoon en de held in zichzelf gaan voelen.

Indirecte suggesties om moed op te wekken werken vaak beter dan directe suggesties. Hetzelfde geldt voor concepten als kracht, speelsheid, wijsheid, compassie, acceptatie en liefde.