Dit klinkt mooi, maar is het onbewuste wel zo slim? Is het niet eigenlijk heel dom? Deze vraag wordt mij vaak gesteld. Het antwoord is JA en NEE.
In mijn vorige post legde ik uit hoe slim het onbewuste is en dat het in allerlei opzichten superieur is ten opzichte van het bewuste denken. Daarover bestaat geen twijfel. Toch doen mensen, onbewust, soms hele domme, onhandige of zelfs desastreuze dingen, voor anderen of voor zichzelf. Hoe zit dat dan?
Dat zit zo. Je onbewuste is inderdaad de bron van slimme, wijze of zelfs geniale ideeën, maar het werkt ook met automatismen. De meeste automatismen zijn superhandig, zoals; je schoenen strikken, fietsen, eten, maar ook dingen als Nederlands spreken, mensen begroeten en eenvoudige keuzes maken. Al die dagelijkse dingen waar je niet of nauwelijks over na hoeft te denken. Helaas hebben we ook verouderde of achterhaalde automatismen. Zo kan het gebeuren dat je straks, na oud-en-nieuw, bewust wel weet dat het 2023 is, maar onbewust ergens 2022 invult. Hier is het bewuste dus ‘slimmer’ dan het onbewuste. Een wat pijnlijker voorbeeld is wanneer je je nieuwe partner per ongeluk (onbewust) met de naam van je ex aanspreekt. Is je dat wel eens overkomen?
Mensen die in mijn praktijk komen hebben vaak last van ernstig verouderde automatismen, in de vorm van overlevingsstrategieën. Dit zijn vaardigheden die ooit nuttig waren, maar die in het hier-en-nu averechts werken of zelfs funest zijn.
Zo kan pleasegedrag voor een kind een ‘goede’ manier zijn om de liefde van een veeleisende ouder
te krijgen. Later, in een relatie, kan dit tot onderdanigheid of minderwaardigheid leiden. Een kind dat vaak gepest is, kan pijn vermijden door sociale situaties te ontlopen. Maar kan daardoor later, als volwassene, vereenzamen.
Vaak weten mensen op bewust niveau wel dat hun overlevingsstrategie niet handig is. Ze proberen, bewust, hun onbewuste reacties te stoppen. Maar vaak werkt dat niet.
Wat werkt wel?
Ericksoniaanse hypnotherapie is een werkwijze waarmee je heel soepel en elegant een verouderde 𝙤𝙫𝙚𝙧𝙡𝙚𝙫𝙞𝙣𝙜𝙨-𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞𝙚 kunt vervangen door een nieuwe 𝙡𝙚𝙚𝙛-𝙨𝙩𝙧𝙖𝙩𝙚𝙜𝙞𝙚. Het slimme, wijze deel van het onbewuste speelt hierbij een grote rol.